Založ si blog

O Slovači a inom

Sme národ, ktorému z vyšliapanej a špinavej čižmy trčí príslovečná slama? Sme azda národ, ktorý si nezaslúži ni úctu či slušné hodnotenie – nebodaj – obdiv? Sme ozaj len zmesou paholkov a honelníkov zaťažených natvrdlým nacionalistickým chápaním seba samých? Takto nás vníma svet? Azda. Kdesi možno aj. A mňa, s prepáčením – to serie, ale tým nepomôžem ani sebe ani národu, kým nezmeníme filozofiu vnímania ale i reprodukovanie seba samých. Lebo nie sme horší ako iní, ba naopak.

Prečo tak začínam? Prečo tliacham o nacionalizme, sebaľútosti a pocite večného ubližovania? Lebo máme to v sebe a prisvedčil tomu aj Dávid Paška svojou najnovšou hrou „Kým nacionalista zakikiríka“. Pred pár dňami divadlo Ludus na svojej podlahe /nie doskách, tých už nieto/ uviedlo hru mladého len 17 ročného chalana, ktorý si vo vlastnej  hre /a nie prvotine/ aj zahral.

Nuž – spočiatku trochu rozpačito to začalo, navyše zabiehavanie od základnej myšlienky do iných vôd, a kde tu aj „klasický ping pong replík…“ /to som citoval autora hry/. Ale potom sa to rozbehlo a v záverečnom akte Paška vyhmatol podstatu. Síce kategorizáciou nášho národa, nuž nie bohvie ako príjemnou, ale znesiteľnou a žiaľ – pravdivou. Dávidovi totiž pristane uvažovanie, analýza, dlhšie texty jeho postáv ktoré vyfiltrujú ich osobné náhľady s podtónom filozofie, ktorá nie je samoúčelná, ale má svojho hlavu aj pätu a nemožno jej veľa vyčítať.

Ešte pripomienky k réžii. Zopár excelentných okamihov –  alkoholová pitka, či pochvala pohladením po hlave – vyvolali úctyhodný smiech obecenstva.  A obdobné hodnotenia by zniesli aj na iné režijné postupy, ku ktorým sám autor scenára i herec prispel. Ale – to musíte vidieť hru, inak neviete o čom hovorím.

A povestná bodka na záver – hru nepovažujte za zneuctenie či výsmech. Je to len zrkadlo a Dávid ho nastavil v správnom okamihu a dobre. Nebojme sa tejto hry. Skýta nám priestor na zamýšľanie a nachádzanie východísk. A to, prosím, poskytol len sedemnásťročný chalan. Takže, nebojme sa o našu budúcnosť a nešliapme po mladých. Často majú v sebe viacej múdrosti ako generácia z minulého tisícročia. Apropo – poznáte výrok K.H.Borovského?  „Pokiaľ by sa múdrosť merala počtom rokov, potom by ten dubový klát bol najmúdrejší“.

Ukážka z divadelnej hry: „Kým nacionalista zakikiríka“

Slovenské divadlo má nádej…

Simona Sándorová, Jaro Kojs, Dávid Paška a Dávid Kakaš

Divadelná hra len 17 ročného autora Dávida Pašku. Na fotke hlavný protagonisti: Simona Sándorová, Jaro Kojs, Dávid Paška a Dávid Kakaš.

Kým nacionalista zakikiríka

Záverečný neutíchajúci potlesk bol tým najväčším poďakovaním pre účinkujúcich v divadelnej hre „Kým nacionalista zakikiríka“.

 

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:20

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3473x
Priemerná čítanosť článkov: 3473x

Autor blogu

Kategórie

Archív